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Alexander von Humboldt: „The cow tree“, in: ders., Sämtliche Schriften digital, herausgegeben von Oliver Lubrich und Thomas Nehrlich, Universität Bern 2021. URL: <https://humboldt.unibe.ch/text/1818-Sur_le_Lait-32-neu> [abgerufen am 22.06.2024].

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Permalink:
https://humboldt.unibe.ch/text/1818-Sur_le_Lait-32-neu
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Titel The cow tree
Jahr 1819
Ort Alexandria, Virginia
Nachweis
in: Alexandria Gazette & Daily Advertiser 20:5651 (27. November 1819), [o. S.].
Sprache Englisch
Typografischer Befund Antiqua; Spaltensatz.
Identifikation
Textnummer Druckausgabe: III.56
Dateiname: 1818-Sur_le_Lait-32-neu
Statistiken
Seitenanzahl: 2
Spaltenanzahl: 1
Zeichenanzahl: 2753

Weitere Fassungen
Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général (Paris, 1818, Französisch)
On the Milk extracted from the Cow Tree (l’ Arbre de la Vache), and on Vegetable Milk in general (London, 1818, Englisch)
Der Kuhbaum und die Pflanzenmilch (Stuttgart; Tübingen, 1818, Deutsch)
Sur le Lait de l’arbre de la Vache (Paris, 1818, Französisch)
On the Milk of the Cow Tree, and on Vegetable Milk in general (Sherborne, 1818, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (London, 1818, Englisch)
Cow Tree (Edinburgh, 1818, Englisch)
On the Milk of the Cow-Tree, and on Vegetable Milk in general (London, 1818, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (Edinburgh, 1818, Englisch)
Drzewo krowie i mléko roślinne (Lwiw, 1818, Polnisch)
Cow tree (Boston, Massachusetts, 1818, Englisch)
Cow tree (Baltimore, Maryland, 1818, Englisch)
Cow-tree (London, 1818, Englisch)
On the Milk of the Cow Tree, and on vegetable Milk in General (London, 1818, Englisch)
Notions sur le Lait de l’Arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général (Montpellier, 1818, Französisch)
Sul latte dell’ albero della Vacca e in generale sul latte dei vegetabili (Pavia, 1818, Italienisch)
Ueber die Milch des Kuhbaums und die Milch der Pflanzen überhaupt (Jena, 1818, Deutsch)
Cow-tree (New York City, New York, 1819, Englisch)
The milk tree (New York City, New York, 1819, Englisch)
Cow-tree (Natchez, Mississippi, 1819, Englisch)
On the Cow Tree of the Caraccas, and on the Milk of Vegetables in general (London, 1819, Englisch)
The cow-tree (London, 1819, Englisch)
The Cow-tree (London, 1819, Englisch)
The cow-tree (Kendal, 1819, Englisch)
Cow-tree (London, 1819, Englisch)
Cow tree (Newcastle-upon-Tyne, 1819, Englisch)
The cow-tree (London, 1819, Englisch)
The Cow Tree (Providence, Rhode Island, 1819, Englisch)
The cow tree (Stockbridge, Massachusetts, 1819, Englisch)
The cow tree (New York City, New York, 1819, Englisch)
The cow tree (Hallowell, Maine, 1819, Englisch)
The cow tree (Alexandria, Virginia, 1819, Englisch)
The cow tree (Albany, New York, 1819, Englisch)
The cow tree (New York City, New York, 1819, Englisch)
De koe-boom en de planten-melk. (Uit het Hoogduitsch)’ (Amsterdam, 1819, Niederländisch)
Ueber die Milch des Kuhbaums und die Pflanzenmilch überhaupt (Nürnberg, 1819, Deutsch)
The Cow-Tree (London, 1820, Englisch)
Milk Tree in South America (London, 1821, Englisch)
The cow tree (Trenton, New Jersey, 1824, Englisch)
The cow tree (York, 1825, Englisch)
The Cow Tree (London, 1826, Englisch)
Arbol de leche (London, 1827, Spanisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (Buffalo, New York, 1827, Englisch)
Description of the milk tree in South America (London, 1829, Englisch)
Vegetable substances – the cow tree (New York City, New York, 1832, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (Wien, 1833, Deutsch)
Der Milchbaum (Wien, 1833, Deutsch)
Der Kuhbaum (Wien, 1834, Deutsch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (London, 1834, Englisch)
The cow-tree of South America (London, 1834, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (Castlebar, 1834, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (Durham, 1834, Englisch)
The cow-tree of South America (London, 1834, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (Manchester, 1834, Englisch)
The Cow-Tree (London, 1834, Englisch)
Cow tree (Boston, Massachusetts, 1834, Englisch)
[Sur le Lait de l’arbre de la Vache et le Lait des végétaux en général] (New York City, New York, 1834, Englisch)
The Cow-Tree of South America (Merthyr Tydfil, 1835, Englisch)
Der Kuh- oder Milchbaum (München, 1838, Deutsch)
The cow tree (Philadelphia, Pennsylvania, 1840, Englisch)
The Palo de Vacca (Belfast, 1841, Englisch)
The Cow Tree (Bolton, 1850, Englisch)
Arbol de leche (Mexico, 1852, Spanisch)
Milk, Bread, and Butter Trees! (Northampton, 1852, Englisch)
Milk, bread, and butter trees (Wells, 1852, Englisch)
Milk, bread, and butter trees (Cirencester, 1852, Englisch)
Milk, bread, and butter trees (Sligo, 1852, Englisch)
The Cow Tree (London, 1852, Englisch)
The palo de vaca or cow-tree (Enniskillen, 1853, Englisch)
The Cow Tree (Haverfordwest, 1853, Englisch)
The Cow Tree (Greensburg, Indiana, 1853, Englisch)
The cow tree (Loudon, Tennessee, 1854, Englisch)
Milk, bread and butter trees. (Philadelphia, Pennsylvania, 1856, Englisch)
Milk and butter trees (London, 1856, Englisch)
The Cow Tree (Salisbury, North Carolina, 1857, Englisch)
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THE COW TREE

  • Mr. Humboldt, in the fourth volume ofhis Personal Narrative, gives the fol-lowing account of this wonder of thevegetable world.
Amid the great number of curious phenomena which have presented them-selves to me in the course of my travels,I confess there are few that have sopowerfully affected my imagination, asthe aspect of the cow tree.—Whateverrelates to milk, whatever regards corn,inspires an interest which is not merelythat of the physical knowledge of things,but is connected with another order ofideas and sentiments. We can scarcelyconceive how the human race could ex-ist without farinaceous substances andwithout that nourishing juice which the breast of the mother contains, and whichis appropriated to the long feebleness ofthe infant. The amylaceous matter ofcorn, the object of religious venerationamong so many nations, ancient andmodern, is diffused in the seeds and de-posited in the roots of vegetables; milk, which serves us as an aliment, appears to us exclusively the produce of animal organization. Such are the impres-sions we have received in our earliestinfancy; such is also the source of thatastonishment which seizes us at the as-pect of the tree just described. It isnot here the solemn shades of forests,the majestic course of rivers, the moun-tains wrapped in eternal frosts, thatexcite our emotion. A few drops ofvegetable juice recal to our minds allthe powerfulness and fecundity of na-ture. On the barren flank of rock growsa tree with coriaceous and dry leaves.Its large woody roots can scarcely pene-trate into the stone. For severalmonths of the year not a single showermoistens its foliage. Its branches ap-pear dead and dried; but when its trunkis pierced, there flows from it a sweetand nourishing milk. It is at the ri-sing of the sun that this vegetable foun-tain is most abundant. The blacks andnatives are then seen hastening from allquarters, furnished with large bowls toreceive the milk, which grows yellow,and thickens at its surface. Some em-ploy their bowls under the tree itself,others carry the juice home to theirchildren. We seem to see the familyof a shepherd, who distributes the milkto his flock. I have described the sensation whichthe cow tree awakes in the mind of thetraveller, at the first view. In examin-ing the physical properties of animaland vegetable products, science displaysthem as closely linked together; but itstrips them of what is marvellous, andperhaps also of a part of their charms,of what excited our astonishment.—No-thing appears isolated; the chemicalprinciples that were believed to be pe- |3||Spaltenumbruch|culiar to animals are found in plants, acommon chain links together all organ-ic nature.